Každý z veľkonočných dní je spojený so zvykmi, tradičnými jedlami a poverami. Veľa sa ich spája práve so Zeleným štvrtkom, kedy sa doporučovalo jesť pokrmy zo zelených surovín. Ponúkame Vám pár zelených jednoduchých receptov.
ŠPENÁT
Špenát je jednou z najzdravších typov listovej zeleniny. Zároveň je aj jednou z najvýživnejších potravín na svete, ktorá chráni naše zdravie. V kombinácií so správnymi surovinami Vám zabezpečí nielen poriadnu dávku vitamínov, ale aj pomôže pri chudnutí, posilní imunitu a prečistí pokožku.
Špenátové smoothie
Ingrediencie:
- 1 šálka čerstvého špenátu
- 1 jablko
- 1 banán
- 1 šálka vody
Postup:
Listy špenátu rozmixujeme vo vode, pridáme nakrájané jablko a opäť premixujeme. Nakoniec pridáme banán a dohladka pomixujeme.
Špenátové palacinky
Ingrediencie:
- 500 ml mlieka
- 1 balenie špenátu
- 2 vajcia
- 2,5 šálky hladkej múky
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
- trochu oleja
BROKOLICA
Brokolica sa podľa odborníkov zaraďuje medzi najzdravšie potraviny na svete. Je výborným zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov, vďaka ktorým má na naše telo množstvo zdravotných účinkov. Predchádza zápche, má protizápalové a protirakovinové účinky, udržuje nízku hladinu cukru v krvi, detoxikuje a množstvo ďalšieho.
Brokolicová krémová polievka
Ingrediencie:
- 1 čerstvá brokolica
- 500 ml smotany na varenie
- 1 cibuľa
- panenský olivový olej
- mleté čierne korenie
- karí korenie
- cukor
- soľ
Postup:
Na oleji si opražíme cibuľu, posypeme karí korením, zalejeme vodou, osolíme a povaríme. Pridáme na ružičky rozobranú uvarenú brokolicu a zalejeme smotanou. Chvíľku povaríme a potom dohladka rozmixujeme. Okoreníme mletým čiernym korením, podľa potreby dochutíme cukrom a soľou.
ŠPARGĽA
Špargľa sa považuje za elixír zdravia a mladosti. Obsahuje množstvo cenných látok prospievajúcich ľudskému organizmu. Špargľa pomáha udržiavať zdravý cievny systém a srdce, stimuluje krvotvorbu, zlepšuje zásobovanie mozgu a ďalších orgánov kyslíkom, podporuje činnosť čriev a prispieva k očiste od toxických látok. Do svojho jedálnička by ju mali zaradiť diabetici, ľudia s ekzémami a inými kožnými problémami, ako aj tí, ktorí chcú zlepšiť kvalitu svojich vlasov a nechtov.
Špagety so špargľou
Ingrediencie:
- 1 balenie špagiet
- 1 zväzok zelenej špargle
- ½ avokáda
- 1 strúčik cesnaku
- šťava z ½ citróna
- šťava z ½ limety
- čerstvé bylinky (petržlen, koriander)
- 6 lístkov bazalky
- 125 ml nízkotučnej kyslej smotany
- 3 PL olivového oleja
- 1 ks šalotky
- 1 šálka hrášku
- 2 hrsti rucoly
- soľ a korenie
Postup:
Do veľkého hrnca vriacej vody vložíme špagety a varíme 5 minút. Potom k nim pridáme kúsky špargle a varím ešte 4 minúty. V priebehu varenia rozmixujte avokádo, 2 PL olivového oleja, cesnaku, citrónovej a limetkovej šťavy a čerstvé bylinky na hladkú kašu. Zmes primiešame do smotany. Zvyšnú 1 PL olivového oleja rozpálime na veľkej panvici a pridáme šalotku, ktorú pečieme na strednom ohni 2-3 minúty až zvláčnie. Panvicu odstavíme a vmiešame do nej špagety so špargľou a omáčku. Dobre premiešame a dochutíme soľou a korením.