Zelený štvrtok - zelené recepty

Každý z veľkonočných dní je spojený so zvykmi, tradičnými jedlami a poverami. Veľa sa ich spája práve so Zeleným štvrtkom, kedy sa doporučovalo jesť pokrmy zo zelených surovín. Ponúkame Vám pár zelených jednoduchých receptov.

 zelene-potraviny-vn-2019

ŠPENÁT

Špenát je jednou z najzdravších typov listovej zeleniny. Zároveň je aj jednou z najvýživnejších potravín na svete, ktorá chráni naše zdravie. V kombinácií so správnymi surovinami Vám zabezpečí nielen poriadnu dávku vitamínov, ale aj pomôže pri chudnutí, posilní imunitu a prečistí pokožku.

Špenátové smoothie

 smoothie-vn-2019

Ingrediencie:

  • 1 šálka čerstvého špenátu
  • 1 jablko
  • 1 banán
  • 1 šálka vody  

Postup:

Listy špenátu rozmixujeme vo vode, pridáme nakrájané jablko a opäť premixujeme. Nakoniec pridáme banán a dohladka pomixujeme.

Špenátové palacinky

palacinky-vn-2019

Ingrediencie:

  • 500 ml mlieka
  • 1 balenie špenátu
  • 2 vajcia
  • 2,5 šálky hladkej múky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie
  • trochu oleja
Postup:
 
Do misky si dáme mlieko, olej, vajcia a rozšľaháme. Pridáme špenát, očistený cesnak, soľ a korenie. Premiešame a postupne pridávame múku. Na oleji si pozvolna z oboch strán opečieme palacinky.

BROKOLICA

Brokolica sa podľa odborníkov zaraďuje medzi najzdravšie potraviny na svete. Je výborným zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov, vďaka ktorým má na naše telo množstvo zdravotných účinkov. Predchádza zápche, má protizápalové a protirakovinové účinky, udržuje nízku hladinu cukru v krvi, detoxikuje a množstvo ďalšieho.

Brokolicová krémová polievka

 polievka-vn-2019

Ingrediencie:

  • 1 čerstvá brokolica
  • 500 ml smotany na varenie
  • 1 cibuľa
  • panenský olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • karí korenie
  • cukor
  • soľ

Postup:

Na oleji si opražíme cibuľu, posypeme karí korením, zalejeme vodou, osolíme a povaríme. Pridáme na ružičky rozobranú uvarenú brokolicu a zalejeme smotanou. Chvíľku povaríme a potom dohladka rozmixujeme. Okoreníme mletým čiernym korením, podľa potreby dochutíme cukrom a soľou.

 

ŠPARGĽA

Špargľa sa považuje za elixír zdravia a mladosti. Obsahuje množstvo cenných látok prospievajúcich ľudskému organizmu. Špargľa pomáha udržiavať zdravý cievny systém a srdce, stimuluje krvotvorbu, zlepšuje zásobovanie mozgu a ďalších orgánov kyslíkom, podporuje činnosť čriev a prispieva k očiste od toxických látok. Do svojho jedálnička by ju mali zaradiť diabetici, ľudia s ekzémami a inými kožnými problémami, ako aj tí, ktorí chcú zlepšiť kvalitu svojich vlasov a nechtov.

Špagety so špargľou

spagety-vn-2019

 

Ingrediencie:

  • 1 balenie špagiet
  • 1 zväzok zelenej špargle
  • ½ avokáda
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťava z ½ citróna
  • šťava z ½ limety
  • čerstvé bylinky (petržlen, koriander)
  • 6 lístkov bazalky
  • 125 ml nízkotučnej kyslej smotany
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 ks šalotky
  • 1 šálka hrášku
  • 2 hrsti rucoly
  • soľ a korenie

Postup:

Do veľkého hrnca vriacej vody vložíme špagety a varíme 5 minút. Potom k nim pridáme kúsky špargle a varím ešte 4 minúty. V priebehu varenia rozmixujte avokádo, 2 PL olivového oleja, cesnaku, citrónovej a limetkovej šťavy a čerstvé bylinky na hladkú kašu. Zmes primiešame do smotany. Zvyšnú 1 PL olivového oleja rozpálime na veľkej panvici a pridáme šalotku, ktorú pečieme na strednom ohni 2-3 minúty až zvláčnie. Panvicu odstavíme a vmiešame do nej špagety so špargľou a omáčku. Dobre premiešame a dochutíme soľou a korením.