Jarné pomazánky

Nátierky sú neoddeliteľnou súčasťou stravy väčšiny slovenských domácností. Sú vhodné nielen k namazaniu pečiva, ale aj ako dip k zelenine či krekrom na rôznych oslavách alebo len tak k vínu. Prvé jarné pomazánky sú plné chuti a čerstvých surovín. Pri ich príprave je lepšie sa vyhnúť nátierkovým základom z majonézy, tatárskej omáčky a obmedziť množstvo masiel a margarínov. Vtedy sa z ľahkého občerstvenia nestane desiata plná nezdravých tukov a dodajú tak potrebné vitamíny a bielkoviny.

jarne-pomazanky

Ak si lámete hlavu nad tým, čo pripraviť na desiatu, olovrant alebo večeru, tak sa nechajte inšpirovať nasledujúcimi vynikajúcimi domácimi pomazánkami s jedinečnou príchuťou čerstvých jarných ingrediencií a bez zbytočných konzervantov a stabilizátorov. Čo tak namiesto keksíkov alebo kupovaných bagiet uprednostniť pomazánky vlastnej výroby? Sú veľmi rýchle, jednoduché a zdravé. Uprednostnite celozrnné pečivo pred bielym pšeničným a ako podklad použite čerstvú zeleninu. Šalátová uhorka na kolieska, lodičky farebnej papriky či vydlabané paradajky sú nielen zdravšie než pečivo, ale sú tiež originálne a na pohľad vyzerajú so zdravými nátierkami veľmi pekne a chutne.

Nech sa páči. Ponúkame vám pár tipov na jarné nátierky, ktoré obohatia váš jedálny lístok. Vychutnávajte si ich počas celého dňa.

POMAZÁNKA Z MEDVEDIEHO CESNAKU

Sezóna medvedieho cesnaku začína. Je mimoriadne účinným liekom a skvele dochutí vaše jedlo. Doprajte ho aj vašim deťom, ktorým poskytne mnoho ochranných látok. Ale pozor, sušením stráca všetky svoje liečivé účinky, preto ho konzumujte v čerstvom stave. Táto nenápadná rastlinka v sebe skrýva veľa liečivých účinkov. Je výborný pri regulácii vysokého cholesterolu a krvného tlaku. Celkovo prečisťuje našu krv a tým aj celý organizmus. Tiež pomáha pri ochorení dýchacieho systému a v neposlednom rade chráni a prečisťuje naše obličky. V prípade, ak máte problémy s nespavosťou, dajte si pred spaním lyžičku extraktu z medvedieho cesnaku. Pridajte tento malý zázrak aj k príprave chutných nátierok. Naordinujte si jarnú očistnú kúru vďaka medvediemu cesnaku.

jarne-pomazanky-s medvedim cesnakom

Čo potrebujeme?

Postup

Na väčšie kúsky si nasekáme zelenú časť jarnej cibuľky a listy medvedieho cesnaku. Tie potom vložíme do mixéra a pridáme balíček tofu spolu s roztopeným maslom. Zmes rozmixujeme a dochutíme citrónovou šťavou, čiernym korením a soľou. Chlieb natretý pomazánkou môžeme dozdobiť najemno nakrájanými lístkami medvedieho cesnaku.

POMAZÁNKA Z JARNEJ CIBUĽKY A CESNAKU

Aj jarná cibuľka by mala byť určite súčasťou zdravej kuchyne. Vďaka svojej jemnejšej chuti (od klasickej bielej cibule) si dokážu na ňu aj deti rýchlejšie zvyknúť. Nielen kvôli chuti, ale aj vďaka množstvu svojich benefitov by sme ju mali zaradiť do jedálnička aj my. Je nabitá množstvom vitamínov. Vitamínu C sa podieľa na podpore imunity, bojuje proti baktériám a tiež má blahodarný účinok na pokožku. Vitamín Vďaka obsahuje aliacínu pozitívne pôsobí pri liečbe prechladnutia, nádchy aj kašľa. Vitamíny C a K chránia naše bunky pred poškodením. Vitamín B je nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu. Vedci preukázali, že jarná cibuľka dokáže znížiť krvný tlak a zlepšuje krvotvorbu. Pridajte si aj tento chrumkavý a lahodný zázrak do nátierok, šalátov, ale napríklad aj na varené zemiaky.

jarne-pomazanky-s jarnou cibulkou

Čo potrebujeme?

Postup

V miske si zmiešame tvaroh, maslo a nadrobno nakrájaný zväzok jarnej cibuľky vrátane stoniek. Primiešame si mletú červenú papriku, vďaka ktorej dodáte pomazánke zaujímavú farbu. Podľa chuti a potreby pridajte soľ a mleté čierne korenie. Podávame s pečivom alebo zeleninou.

KRÉMOVÁ POMAZÁNKA SO ŽERUCHOU

Žerucha je liečivá a chutná bylinka, ktorá môže spestriť kuchyňu a zlepšiť naše zdravie. Dostala prezývku najrýchlejšia zelenina, pretože ju dokážeme v plytkej nádobke s navlhčenou vatou zo semienka vypestovať už za 3 - 6 dní. Žerucha pôsobí prospešne na metabolizmus, vďaka čomu býva súčasťou detoxikačných kúr. Prečisťuje krv a zbavuje telo toxínov, pomáha pri liečbe akné a drobných rán a podporuje činnosť podžalúdkovej žľazy, pečene aj žlčníka, vďaka čomu pomáha stráviť aj mastné jedlá. Žuvaním tejto drobnej rastlinky si zlepšíte náladu, pretože váš mozog začne vylučovať hormón šťastia serotonín. Preto ňou v kuchyni určite nešetrite.

jarne-pomazanky-so zeruchou

Čo potrebujeme?

Postup

Zmäknuté maslo si zmiešame so syrom, pridáme horčicu, soľ a korenie. Vajcia ošúpeme, nadrobno nakrájame a vmiešame do masla. Pridáme nasekanú pažítku spolu so žeruchou a dobre premiešame. Môžeme podávať s pečivom a dozdobiť kúskami žeruchy alebo červenej papriky.

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S PAŽÍTKOU

Ďalšou bylinkou, ktorá osvieži každú kuchyňu je pažítka. Jej pestovanie je nenáročné a zvládne ho každý. Stačí jej slnečné miesto chránené pred silným vetrom a primeranú zálievku. Pažítka má pozitívne účinky na naše zdravie. Podporuje obranyschopnosť, znižuje krvný tlak a cholesterol, má antiseptické účinky a je prevenciou proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Pridajte si ju preto do rôznych nátierok alebo použite ako dekoráciu. Chuť a vôňa pažítky je totiž nezabudnuteľná.

 jarne-pomazanky-s pazitkou

Čo potrebujeme?

Postup

Mäkký tvaroh spolu s mliekom (alebo smotanou) dobre rozmiešame. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pažítku, medvedí cesnajk a dochutíme soľou a korením. Natrieme na pečivo alebo použijeme ako dip k zelenine.

REĎKOVKOVÁ POMAZÁNKA

Reďkovka je typická jarná zelenina vhodná do šalátov, nátierok alebo ako príloha. Najčastejšie sa konzumuje čerstvá, nakoľko je najúčinnejšia v surovom stave. Keďže má nízky obsah kalórií, je odporúčaná aj pri diétach. Má vysoký podiel minerálnych látok, vody a obsahuje množstvo vitamínov. Pozitívne pôsobí na imunitný systém, podporuje činnosť pečene, má preventívne účinky proti injekčným a zápalovým ochoreniam a v neposlednom rade podporuje krvotvorbu a zlepšuje mozgovú činnosť. Vďaka svojej ostrej chuti uľahčuje trávenie, zvýrazňuje chuť šalátov a ďalších pripravovaných jedál.

jarne-pomazanky-s redkovkou

Čo potrebujeme?

Postup

Vajcia a reďkovky si nahrubo nastruháme, pridáme posekanú pažítku a najemno nakrájanú cibuľku. Primiešame syr , majonézu a horčicu. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Servírujeme na čerstvom pečive.