Valentínska pochúťka

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok...pretože jedlom vieme očariť, zlepšiť náladu, posilniť, ale aj rozpáliť. Spomeňte si (nielen) počas sviatku všetkých zamilovaných na vaše lásky a pripravte im niečo pre ich maškrtné brušká. Každého z nás predsa vždy poteší niečo sladké a chutné, čo pošteklí naše chuťové kanáliky. Aj keď po takejto dobrote neostane žiadna pamiatka, tak pocit po zjedení lahodného dezertu ostane ešte dlho v pamäti. Typickými valentínskymi ingredienciami sú čokoláda, jahody a šľahačka. Čokoláda je účinným afrodiziakum, jahody pre svoj tvar a farbu pripomínajúce srdce a šľahačka pre svoju sladkosť.

Prinášame vám inšpiráciu na sladké valentínske prekvapenie pre vašich blízkych. Bude to láska na prvé zahryznutie. :)

 

LÁVOVÝ KOLÁČIK

Tento dezert vám určite nemusíme predstavovať. Všetci milovníci čokolády sa s ním už pravdepodobne niekedy stretli. Za týmto názvom sa skrýva dokonalý a okúzľujúci čokoládový dezert. Na prvý pohľad pôsobí možno zložito a náročne, ale opak je pravdou. Je jednoduchý a skladá sa zo zopár ingrediencií.

Čo potrebujeme?

POLEVA:

120 g kvalitnej čokolády

100 g masla

100 g trstinového cukru

3 vajíčka

100 g múky (najlepšie polohrubej)

trošku soli

trochu maslakakaa na vysypanie formičiek

MALINOVÁ OMÁČKA:

200 g mrazených malín

2 lyžice trstinového cukru

1 lyžička zemiakového škrobu

100 ml smotany na šľahanie

 

Postup

Vymastíme si formičky maslom a na chvíľu ich uložíme do mrazničky. Vo vodnom kúpeli rozpustíme pokrájané maslo a čokoládu a miešame až kým sa všetko neroztopí a nepremieša. Zmes necháme trochu vychladnúť a občas ju premiešame. V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom do hladkej peny a postupne pridávame múku. Potom do zmesi primiešame čokoládovú zmes a dobre premiešame. Formičky vysypeme kakaom a naplníme cestom. Rúru si rozohrejeme na 200°C, formičky dáme na plech a pečieme približne 10 minút. Koláčiky sú hotové, keď sa ľahko odlepujú od stien foriem, majú na povrchu jemnú kôrku a vnútri sú tekutejšie. Po upečení necháme formičky trochu vychladnúť a ostrým nožom oddelíme koláčik od okrajov. Na formičku si položíme tanier a potom koláč jemne vyklopíme. Medzitým si dáme rozvariť malinky spolu s trstinovým cukrom. Aby nám vznikla malinová omáčka, tak trocha malín prepasírujeme cez sitko do misky. Do horúcej omáčky pridáme škrob rozmiešaný v troche vody, dôkladne premiešame a necháme vychladnúť. Pred podávaním dozdobíme lávový koláčik malinovou omáčkou, horúcimi malinami a vyšľahanou šľahačkou.